Μουσικoκινητική Αγωγή

ΜΑΘΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (ΣΥΣΤΗΜΑ«ORFF») ΣΤΟ ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟ ΩΔΕΙΟ

Τι είναι το σύστημα Orff;

Η μουσικοκινητική Αγωγή «Orff» είναι ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα μέσω του οποίου τα παιδιά μαθαίνουν μουσική με μεθόδους τις οποίες κατανοούν άμεσα και εύκολα. Η εκμάθηση της μουσικής πραγματοποιείται μέσω της ενασχόλησης με μουσικά όργανα σε συνδυασμό με το τραγούδι, την κίνηση και την υποκριτική.

Ποιος είναι ο ιδρυτής του Συστήματος Orff;

Το σύστημα ιδρύθηκε από τον κορυφαίο κλασικό συνθέτη, μαέστρο και εκπαιδευτικό Carl Orff (1895 – 1982). Ο Carl Orff ανέπτυξε το σύστημα αυτό αποδίδοντας πρωτεύουσα σημασία σε τρία θεμελιώδη στοιχεία: τον Ρυθμό, την Κίνηση και τον Λόγο.


Τι είδη μουσικής και όργανα χρησιμοποιούνται;

Οι μουσικές του κόσμου και οι μουσικές που συνθέτουν τα ίδια τα παιδιά χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη διάρκεια των μαθημάτων. Τα πιο διαδομένα όργανα που χρησιμοποιούνται είναι ξυλόφωνα, μεταλλόφωνα, φλογέρα και κρουστά.

Το μάθημα μουσικοκινητικής στο Θουκυδίδειο Ωδείο

  • Μαθαίνουμε να παίζουμε μουσική με το σώμα μας (body music)

  • Παίζουμε κρουστά της ορχήστρας Orff: ξυλόφωνα, μεταλλόφωνα, καστανιέτες, κουδουνάκια, μαράκας, τριγωνάκια, τυμπανάκια, boomwhackers/μουσικοί σωλήνες και άλλα κρουστά

  • Αυτοσχεδιάζουμε και εκφραζόμαστε μέσω της κίνησης του σώματος

  • Μαθαίνουμε τι είναι μελωδία και ρυθμός και γνωρίζουμε μουσικές έννοιες όπως piano-forte, ύψος, ταχύτητα, κ.λπ.

  • Δημιουργούμε «Ήχο-ιστορίες» και γινόμαστε μέλη μικρών μουσικών συνόλων

  • Ακούμε και χρησιμοποιούμε μουσικές απ’ όλον τον κόσμο

  • Κατασκευάζουμε αυτοσχέδια οργανάκια και παίζουμε μουσική με ανακυκλώσιμα υλικά.

Η μουσικοκινητική ως προετοιμασία για τους μελλοντικούς μουσικούς

Για τους πιο μεγάλους μαθητές και μαθήτριες (από 5 ετών), το μάθημα εστιάζει στην εκμάθηση οργάνων όπως φλογέρα και ξυλόφωνα / μεταλλόφωνα και στη συμμετοχή σε μικρά σύνολα. Το μάθημα εξελίσσεται συνεπώς σε μια ιδανική και ευχάριστη προετοιμασία για την μεταπήδηση των παιδιών σε ένα όργανο της επιλογής τους στο ωδείο (π.χ. στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού).

Ποια είναι τα οφέλη για το παιδί;

Χρησιμοποιώντας το Σύστημα Orff, οι μαθητές μαθαίνουν για τον ρυθμό, τη μελωδία και άλλα βασικά στοιχεία της μουσικής μέσω του λόγου, του τραγουδιού, της κίνησης, του χορού, της υποκριτικής και της ζωγραφικής. Το Σύστημα Orff επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύξουν σημαντικά στοιχεία και δεξιότητες όπως, δημιουργικότητα και φαντασία, αγάπη για τις Τέχνες, ενσυναίσθηση, συγκέντρωση, ομαδικότητα και συνεργασία, κινητικές δεξιότητες.

Σε τι ηλικίες απευθύνεται;

Το σύστημα Orff είναι σχεδιασμένο για να απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, ξεκινώντας από παιδιά 2,5 ετών.

Γιατί να προτιμήσω το τμήμα μουσικοκινητικής αγωγής στο Θουκυδίδειο Ωδείο;

Όπως υπογραμμίστηκε στην παρουσίαση του συστήματος Orff, η μουσικοκινητική αγωγή συνιστά ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκμάθησης της μουσικής για τα μικρά παιδιά και όχι μια απλή δραστηριότητα για την απασχόλησή τους. Συνεπώς, συνιστά μέρος του συνολικότερου συστήματος σπουδών στο ωδείο μας. Η μουσικοκινητική αγωγή στο ωδείο “επικοινωνεί” με τα άλλα τμήματα και τους μαθητές τους με αποτέλεσμα το μάθημα να πραγματοποιείται σε ένα γνήσιο μουσικό περιβάλλον και να αποκτούν πολλά μουσικά ερεθίσματα. Από την ηλικία των 5 ετών, το μάθημα ενσωματώνει μια πιο συστηματική ενασχόληση με την εκμάθηση μουσικών οργάνων.

Πως πιστοποιείται κανείς ως εκπαιδευτής του Συστήματος Μουσικοκινητικής Αγωγής «Orff»;

Η διδασκαλία του Συστήματος Μουσικοκινητικής Orff απαιτεί ολοκληρωμένες σπουδές. Στην Ελλάδα, το σύστημα αυτό διδάσκεται στη Σχολή Μωραΐτη σε συνεργασία με το ORFF-SCHULWERK FORUM του Ινστιτούτου Carl Orff του Πανεπιστημίου Mozarteum στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.


*Υπεύθυνη του Τμήματος Μουσικοκινητικής στο Θουκυδίδειο Ωδείο είναι η έμπειρη μουσικοπαιδαγωγός με ολοκληρωμένες σπουδές στο Σύστημα
Orff Έλενα Κίτσου (Μουσικοπαιδαγωγός, απόφοιτη επαγγελματικού κύκλου Μουσικοκινητικής Αγωγής Συστήματος Orff, Σχολή Μωραΐτη).

Κίτσου Έλενα
Έλενα Κίτσου
Μουσικοπαιδαγωγός
Scroll to Top