Παραδοσιακά Kρουστά του Κόσμου και της Ελλάδας

ΜΑΘΗΜΑΤΑ παραδοσιακων Κρουστων οργανων

Ο ρυθμικός και πολιτισμικός πλούτος των κρουστών του κόσμου

Ο κόσμος των παραδοσιακών κρουστών περιλαμβάνει ένα ευρύ αριθμό ιδιόφωνων και μεμβρανόφωνων οργάνων. Τα κρουστά είναι από τα πρώτα όργανα τα οποία οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν για να εκφραστούν. Συνεπώς, τα κρουστά αριθμούν ένα ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό οργάνων, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα μια τεράστια ποικιλία που αντανακλά τη σημαντική παρουσία και θέση τους σε όλες τις μουσικές και τους πολιτισμούς του κόσμου.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ορισμένα από τα κρουστά που διδάσκονται στο Θουκυδίδειο Ωδείο:

  • Παραδοσιακά Κρουστά της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου όπως τουμπερλέκι/νταρμπούκα, μπεντίρ, ρεκ, ηπειρωτικό ντέφι, νταούλι, νταφ, κ.λπ.

  • Κρουστά από την Λατινική Αμερική: μπόγκος και κόνγκας (Κούβα), καχόν (Περού), bombo leguero (Αργεντινή) κ.λπ.

Άλλα διαδεδομένα στον κόσμο κρουστά είναι το τζέμπε και τα ντουν-ντουν (Αφρική), τα τάμπλας (Ινδία), οι τιμπάλες (Λατινική Αμερική), το παντεϊρο (Βραζιλία), το τόμπακ (Περσία) μεταξύ πολλών άλλων.

Μαθαίνοντας κρουστά ανοίγουμε μια πύλη εισόδου στις μουσικές και τους πολιτισμούς όλου του κόσμου…

Για παράδειγμα, μαθαίνοντας το κρουστό καχόν (cajon) ή “μικρό drumset” μπορούμε να παίξουμε μουσικές:

  • από τη χώρα καταγωγής του οργάνου (αφρο-περουβιανές μουσικές)

  • την Ισπανία (ανδαλουσιανό φλαμένκο)

  • ροκ, ποπ, φανκ κομμάτια, ηλεκτρονική μουσική)

  • μουσικές και ρυθμούς απ’ όλον τον κόσμο (blues, ρέγκε, λάτιν, έντεχνα, κ.λπ).

    Γιατί να ξεκινήσω κρουστά;

    Η εκμάθηση ενός κρουστού προσφέρει πολλά και σημαντικά ενδιαφέροντα στοιχεία:

    • Υπάρχει σίγουρα ένα κρουστό που ταιριάζει στην προσωπικότητα του καθενός/καθεμία. Από πιο εξωστρεφή και δυναμικά κρουστά σε πιο ήπια που δίνουν έμφαση στην τεχνική και την λεπτότητα του ήχου.

    • Τα παραδοσιακά κρουστά της Ελλάδας εντάσσονται στα αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού όργανα και οι σχετικοί τίτλοι σπουδών πιστοποιούνται από το κράτος.

    • Τα κρουστά του κόσμου δεν υπολείπονται άλλων οργάνων σε ότι αφορά τη διδασκαλία τους. Τα μαθήματα ακολουθούν μια δομημένη ύλη, χρησιμοποιείται παρτιρούρα και η ύλη περιλαμβάνει και θεωρητικά μαθήματα (ρυθμικό σολφέζ).

    • Τα κρουστά μας φέρνουν σε επαφή με τον μαγικό κόσμο του Ρυθμού και τις πανέμορφες πολυρρυθμικές παραδόσεις των διαφόρων πολιτισμών του κόσμου συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας που παρουσιάζει ιδιαίτερα πλούσια μουσική και ρυθμική παράδοση συνδεδεμένη άμεσα με τον χορό. Πολλοί κορυφαίοι μουσικοί από τον χώρο της τζαζ και άλλων δυτικών μουσικών αντλούν έμπνευση και γνώση από τις μουσικές του κόσμου για να εμπλουτίσουν το ρυθμικό, μουσικό και εκφραστικό τους ρεπερτόριο.

    • Μέσα από την μελέτη των κρουστών, έχουμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε σε μουσικές και χώρες απ’ όλον τον κόσμο και να ανακαλύψουμε πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές και κοινά χαρακτηριστικά όλων των πολιτισμών. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, μπορούμε να γνωρίσουμε και να παίξουμε μουσικές από όλες τις περιοχές και παραδόσεις της χώρας μας: Μακεδονία, Θράκη, Πόντος, Νησιά, Κρήτη, Ήπειρος, Μικρά Ασία, Στερεά Ελλάδα, αστική λαϊκή μουσική (ρεμπέτικα, σμυρνέικα, κ.λπ).

    • Τέλος, η αγορά ενός κρουστού δεν απαιτεί πολλά χρήματα σε σύγκριση με άλλα όργανα.

    Το μάθημα κρουστών στο Θουκυδίδειο Ωδείο

    • Μαθαίνουμε από το πρώτο μάθημα να διαβάζουμε ρυθμικές αξίες και να μελετάμε με παρτιτούρα για να δημιουργήσουμε σωστές βάσεις και να διευκολύνουμε την εκμάθηση του οργάνου.

    • Το μάθημα στηρίζεται σε ρυθμικές σπουδές και συνθέσεις που διασφαλίζουν τη ρυθμική και τεχνική κατάρτιση του σπουδαστή με δημιουργικό και ψυχαγωγικό τρόπο.

    • Χρησιμοποιούμε μια μέθοδο που συνδυάζει τον δυτικό τρόπο καταγραφής/μετάδοσης της πληροφορίας (ρυθμικό σολφέζ, καταγραφή σε παρτιτούρα) με τους παραδοσιακούς τρόπους εκμάθησης των κρουστών (προφορική εκμάθηση μέσω συλλαβών). Ο συνδυασμός των δύο αυτών προσεγγίσεων διασφαλίζει βέλτιστο αποτέλεσμα τόσο από μαθησιακή άποψη όσο και από μουσική (γρήγορη εσωτερίκευση ρυθμού και ανάπτυξη μουσικότητας).

    • Όλα τα κρουστά όργανα που διδάσκονται στο ωδείο στηρίζονται σε μια δομημένη και πλούσια ύλη που έχει διαμορφωθεί από τον υπεύθυνο του τμήματος.

    • Το μάθημα προσαρμόζεται στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του κάθε μαθητή.

    • Πέρα από τα ατομικά μαθήματα, πραγματοποιούνται πολλές συνεργασίες μεταξύ σπουδαστών του τμήματος με ρυθμικές σπουδές για 2 ή περισσότερα άτομα και αναπτύσσονται συνεργασίες με άλλα τμήματα του ωδείου με αφορμή συναυλίες σπουδαστών του ωδείου.

    Επίπεδα

    Τα μαθήματα στο ωδείο απευθύνονται:

    • Σε αρχάριους ανεξαρτήτως ηλικίας.

    • Σε σπουδαστές που έχουν βασικές γνώσεις των κρουστών και θέλουν να εισέλθουν σε ένα πιο ολοκληρωμένο και συγκροτημένο πλαίσιο μάθησης.

    • Σε μουσικούς άλλων οργάνων που επιθυμούν να βελτιώσουν τις ρυθμικές τους γνώσεις μέσα από τη μελέτη προχωρημένου ρυθμικού σολφέζ και πολυρρυθμιών από τις μουσικές του κόσμου.

    Παρακολουθήστε ένα στιγμιότυπο από την συναυλία του τμήματος κρουστών του ωδείου μας

    Καθηγητής

    Υπεύθυνος του Τμήματος Παραδοσιακών Κρουστών του Κόσμου και της Ελλάδας είναι ο Γιάννης Ευσταθόπουλος.

Καθηγητής Ευσταθόπουλος Γιάννης
Scroll to Top