Καθηγητής Ευσταθόπουλος Γιάννης

Γιάννης Ευσταθόπουλος

Καθηγητής Κρουστών Οργάνων

O Γιάννης Ευσταθόπουλος γεννήθηκε στη Γαλλία όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας. Ασχολείται με τα κρουστά του κόσμου από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 έχοντας μελετήσει με σημαντικούς δασκάλους τις ρυθμικές παραδόσεις της Μεσογείου, της Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής (Ν. Νταρίλας, Rowan Storm, Hesam Asadi, κ.λπ). Πρόσφατα, συνέχισε τις σπουδές του πάνω στον ρυθμό, ολοκληρώνοντας ένα διετή κύκλο προχωρημένων σπουδών ρυθμικού σολφέζ υπό τη διδασκαλία του τζαζ ντράμερ Ν. Παπαβρανούση (Σχολή Agostini).

Έχει υπάρξει µέλος πολυάριθμων µουσικών συνόλων και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό φεστιβάλ και συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, κ.λπ.).  Συνεργάστηκε ειδικότερα με την ελληνο-τυνήσια τραγουδίστρια Lamia Bedioui από τις αρχές της δεκαετίας 2000, συμμετέχοντας ως μέλος του σχήματος Desert Fish στην ηχογράφηση τoυ άλμπουμ Athamra με μουσικές της Μεσογείου (2015). Υπήρξε μέλος από το 2004 μέχρι και το 2016 του επταμελούς συγκροτήματος κλασικής μουσικής της Ανατολής «Al Mahabba», συμμετέχοντας στην ηχογράφηση του ομωνύμου άλμπουμ τους σε παραγωγή Haig Yazdjian (2008). Υπήρξε μέλος του jazzy world music σχήματος Mare Yiem (Αγγελική Τουμπανάκη, Αλίκη Μαρκαντωνάτου, Δημήτρης Χιώτης, Δημήτρης Ψύχας). Έχει συνεργαστεί με την Ειρήνη Δασκαλάκη σε μουσικές της Μεσογείου και της Νοτίου Αμερικής. Υπήρξε επίσης μέλος από το 2014 μέχρι και το 2016 του συγκροτήματος ινδικής μουσικής «Ιχώρ» του συνθέτη Δημήτρη Ρουμελιώτη (sitar) και συμμετείχε στην ηχογράφηση του ομώνυμου άλμπουμ (2017).

Σήμερα συμμετέχει στο συγκρότημα «ΊΟΣ», στο ντουέτο «Musaic duo» με τον μουσικό πνευστών οργάνων Νεκτάριο Σταματέλο με τον οποίο κυκλοφόρησαν το Μαιο 2022 το άλμπουμ «Synanthropisis” (2022) και στο σύνολο παλαιάς ευρωπαϊκής μουσικής «ConAnima Ensemble».

Τα τελευταία έτη έχει αναπτύξει την ενασχόληση του με τη διδασκαλία των κρουστών εκπονώντας εκπαιδευτική ύλη για τα παραδοσιακά κρουστά της Μεσογείου και διοργανώνοντας σεμινάρια τα οποία έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινότητας κρουστών (π.χ, ρυθμοί του Μαγκρέμπ, Πολυρρυθμία σε παραδοσιακά κρουστά, Μεγάλοι ρυθμικοί κύκλοι της ανατολικής μουσικής, Σεμινάριο για ρεκ, κ.λπ).

Είναι υπεύθυνος του τμήματος Παραδοσιακών Κρουστών του Κόσμου και της Ελλάδας στο Θουκυδίδειο Ωδείο.

Scroll to Top