Κλασσική, Ηλεκτρική & Ακουστική Κιθάρα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΙΘΑΡΑΣ

 Η κιθάρα στις 3 εκδοχές της (κλασσική, ηλεκτρική, ακουστική) είναι ένα όργανο που μπορεί να βρει το ρόλο της σε οποιοδήποτε μουσικό είδος. Τη συναντάμε ως συνοδευτικό όργανο σε μια παρέα που διασκεδάζει και τραγουδά. Επίσης αποτελεί βασικό όργανο σε ένα ηλεκτρικό σχήμα. Τέλος προσφέρεται ως σολιστικό όργανο για την ερμηνεία έργα σπουδαίων συνθετών σε μια πιο πνευματική διαδικασία. Πρόκειται λοιπόν για ένα όργανο στο οποίο μπορούμε όλοι και όλες να βρούμε το είδος μουσικής και αυτό που μας ταιριάζει. Επίσης, η κιθάρα είναι και ένα πολύ εύκολο όργανο στα πρώτα της βήματα.

Κλασική κιθάρα

Η κλασική κιθάρα διαθέτει ένα πολύ μεγάλο και ευρύ ρεπερτόριο. Στην κιθάρα εύκολα μπορεί κάποιος να μάθει να παίζει απλές μελωδίες και να διδαχτεί τις βασικές συγχορδίες, ωστόσο για αυτόν που θέλει να εμβαθύνει, ανοίγεται μπροστά του ένας ολόκληρος κόσμος, ο κόσμος της κλασσικής κιθάρας. Η κλασική κιθάρα είναι ένα σολιστικό όργανο στο οποίο έχουμε τη δυνατότητα να παίξουμε σύνθετα πράγματα και να μιμούμαστε τον ήχο μια ορχήστρας.

Πρόκειται για τον κληρονόμο των νυκτών εγχόρδων οργάνων της προκλασικής εποχής (λαούτο, βιχουέλα κλπ) από όπου αντλεί ένα σημαντικό και ιδιαίτερο ρεπερτόριο. Διαμορφώνεται ως όργανο με πολύ πλούσιο υλικό κατά την κλασσική και την ρομαντική εποχή (κυρίως από τον 19ο αιώνα) και βεβαίως στον 20ο αιώνα οι συνθέτες που γράφουν για κλασσική κιθάρα επηρεάζονται από πολλά και διαφορετικά μουσικά είδη, κάτι που κάνει την κλασσική κιθάρα ένα ιδιαίτερο όργανο στον κόσμο της κλασικής μουσικής. Στην κλασική κιθάρα, η κλασική μουσική συναντά το φλαμένκο και εν γένει την ισπανική μουσική, τους πλούσιους ρυθμούς της λατινοαμερικάνικης μουσικής, την μπλουζ, την τζαζ ακόμα και τη ροκ μουσική, με κομμάτια για όλα τα επίπεδα. Μουσική που μπορεί να παιχτεί εύκολα αλλά και μουσική με πολλές τεχνικές απαιτήσεις, που πάντα «προκαλεί» τους πιο ανήσυχους μαθητές να ανακαλύψουν τα όρια του εαυτού τους.

Σημαντικό πλεονέκτημα της κλασσικής κιθάρας είναι η εύκολη μεταφορά της, το χαμηλό κόστος της και η χαμηλή σχετικά έντασή της που επιτρέπει να μην ενοχλεί κατά τις ώρες κοινής ησυχίας.

Ακουστική κιθάρα

Τα νυκτά έγχορδα όργανα μπορεί να έχουν είτε συρμάτινες είτε πλαστικές χορδές (ως εξέλιξη των εντέρινων χορδών). Τα όργανα που έχουν συρμάτινες χορδές, όπως η ακουστική κιθάρα, συνηθίζεται να παίζονται με πένα. Η ακουστική κιθάρα λοιπόν είναι ένα όργανο που μοιράζεται το ίδιο κούρδισμα με την κλασσική κιθάρα. Ωστόσο το ηχόχρωμα της είναι αρκετά διαφορετικό και εν τέλει και ο ρόλος της.

Ο συνηθισμένος ρόλος της ακουστικής κιθάρας είναι να συνοδεύει μια φωνή η κάποιο μελωδικό όργανο. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό μπορεί να συμβεί αρκετά εύκολα, χωρίς να απαιτούνται χρόνια σπουδών, καθώς το ηχητικό αποτέλεσμα που παράγεται είναι αρκετά πλούσιο. Οι συγχορδίες (παίξιμο πολλών χορδών μαζί, άρα και διαφορετικών νοτών) στην ακουστική κιθάρα έχουν ένα πολύ πλούσιο ήχο που γεμίζει τον χώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και σήμερα πολλοί δημοφιλείς καλλιτέχνες (π.χ. Ed Sheeran) αμέτρητες φορές ηχογραφούν τραγούδια μόνο με τη συνοδεία μιας ακουστικής κιθάρας ή μπορεί να παίζουν ακόμα και ολόκληρη συναυλία χωρίς κάποιο άλλο όργανο. Είναι το όργανο των τροβαδούρων! Όταν συνυπάρχει δε με ένα μελωδικό όργανο, τότε μπορεί να προκύψει ακόμα πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Όλοι και όλες μας έχουμε βρεθεί σε κάποια λαϊκή σκηνή με μόνα όργανα μια ακουστική κιθάρα και ένα μπουζούκι.

Ωστόσο για τον πιο ανήχυχο κιθαρίστα με ανεπτυγμένα κριτήρια, που επιθυμεί να εκτιμήσει την αξία και το εύρος της ακουστικής κιθάρας, ανοίγεται ένας ολόκληρος μουσικός κόσμος. Με πιο απαιτητικές τεχνικές (και ίσως και παίξιμο με δάχτυλα αντί για πένα) η ακουστική κιθάρα μπορεί να γίνει σολιστικό όργανο, πράγμα πολύ συνηθισμένο στη blues, country, jazz, άλλα και σε άλλα μουσικά είδη.

Ηλεκτρική κιθάρα

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα η ακουστική κιθάρα συνδέθηκε με ενισχυτές. Έτσι σταμάτησε να υπάρχει ανάγκη για φυσικό ηχείο (το λεγόμενο σκάφος) και προέκυψε ένα μικρότερο συμπαγές όργανο, η ηλεκτρική κιθάρα. Η ηλεκτρική κιθάρα μας επιτρέπει μεταξύ άλλων να επεξεργαστούμε το ηχητικό σήμα που στέλνουμε στον ενισχυτή με διάφορα ηχητικά εφέ και φίλτρα. Το πιο συνηθισμένο, είναι αυτό που λέμε «παραμόρφωση» και μας δίνει αυτό το χαρακτηριστικό, οικείο ηλεκτρικό αποτέλεσμα που έχουμε μάθει από τη rock μουσική.

Χωρίς μεγάλο κόπο, μπορεί κάποιος να μάθει κάποια εύκολα riffs από πολύ γνωστά κομμάτια και να παίξει ρυθμική κιθάρα με απλούστερες συγχορδίες από αυτές που παίζουμε στην κλασσική και στην ακουστική κιθάρα. Αρκετά εύκολα μπορεί κάποιος να κάνει και ένα απλό σόλο και να μπει σιγά σιγά στον κόσμο του αυτοσχεδιασμού κάτι το οποίο μας δίνει μεγάλη ευχαρίστηση. Ο αυτοσχεδιασμός, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να βελτιώνει την ψυχολογική διάθεση των ανθρώπων.

Ωστόσο και στην περίπτωση της ηλεκτρικής κιθάρας οι δυνατότητες του οργάνου είναι απεριόριστες. Στη rock και στη metal μουσική έχουν υπάρξει διάφοροι «guitar heroes» με εντυπωσιακά σόλο, στη funk και στα πιο χορευτικά είδη αντίστοιχα έχουν προκύψει πιο εξεζητημένα ρυθμικά παιξίματα που συμβάλουν σε αυτό που λέμε groove, στη jazz συναντάμε βιρτουόζους κιθαρίστες με αυτοσχεδιασμούς που μας ταξιδεύουν κ.ο.κ. Όταν μάλιστα συνδυάζεται ένα υψηλό τεχνικά επίπεδο με τη χρήση εφέ, τότε πραγματικά μιλάμε για ένα όργανο χαμαιλέοντα.

Κλαυδιανός Δημήτρης
Μούστος Στέλιος
Μούστος Στέλιος
Κιθάρα
Νταβάκος Αναστάσιος
Ηλ. Κιθάρα & Μπάσο
Scroll to Top