Φωνητική

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ

 Το τελειότερο μουσικό όργανο είναι η φωνή και αν αυτό ακούγεται υπερβολικό ή αυθαίρετο ας το επαναδιατυπώσουμε λίγο διαφορετικά: το όργανο με τις μεγαλύτερες εκφραστικές δυνατότητες είναι η φωνή. Όλοι και όλες μας τραγουδάμε, δεν είναι όμως πολλοί εκείνοι που καταφέρνουν να τραγουδάνε ¨καλά¨. Μέσα από τα μαθήματα φωνητικής διδασκόμαστε πώς να τραγουδάμε σωστότερα και πιο ξεκούραστα βρίσκοντας αυτό που ονομάζεται «σωστή τοποθέτησης» φωνής.

Στα μαθήματα φωνητικής οι μαθητές του ωδείου μας έχουν 2 επιλογές. Μπορούν να επιλέξουν την ενασχόληση με το λυρικό τραγούδι και το αναγνωρισμένο πτυχίο του από το Υπουργείο Πολιτισμού. Έτσι θα καλλιεργήσουν τη φωνή τους μέσα από τα σπουδαία έργα της φωνητικής κλασσικής μουσικής, με σπουδαία τραγούδια αλλά και πανέμορφες, σπουδαίες άριες, διαβαθμισμένες φυσικά σε διάφορα επίπεδα δυσκολίας.

Η δεύτερη επιλογή είναι να ασχοληθεί κάποιος με διαφορετικά είδη μουσικής. Μέσα από τραγούδια της επιλογής του ο κάθε μαθητής/τρια, σε συνεργασία με την καθηγήτριά μας, θα δουλέψει την φωνή του δουλεύοντας και τεχνικές ασκήσεις.

Μέσα από τα μαθήματα φωνητικής αφού «μάθουμε» να ακούμε καλύτερα τη φωνή μας, μπορούμε να την σταθεροποιήσουμε, να διευρύνουμε την έκτασή της, να της δώσουμε όγκο, να την ενισχύσουμε. Μπορούμε να της δίνουμε διαφορετική χροιά και εν τέλει να την κάνουμε πιο εκφραστική χωρίς να ξεχνάμε και την κίνησή μας στα λίγο πιο προχωρημένα βήματα. Τέλος για έναν άνθρωπο που η φωνή του είναι το εργαλείο της δουλειάς του, (εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί κλπ) είναι πολύ χρήσιμη καθότι μέσα από το τραγούδι και τα μαθήματα φωντηικής μαθαίνουμε να μιλάμε καθαρότερα, δυνατότερα και πιο ξεκούραστα.

Τα μαθήματα φωνητικής γίνονται με τη συνοδεία πιάνου ή backing tracks.

Μοσχοπούλου Νάνσυ
Scroll to Top