Σαξόφωνο

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΑΞΟΦΩΝΟΥ

 Στο Θουκυδίδειο Ωδείο υποστηρίζουμε τους νέους σπουδαστές να κάνουν πρωτότυπες επιλογές οργάνων που αν και δεν είναι τόσο διαδεδομένα όσο άλλα, είναι εξίσου αξιοσημείωτα, ενδιαφέροντα και πολυδιάστατα. Σε αυτά τα όργανα συγκαταλέγεται και το σαξόφωνο, ένα όργανο το οποίο έχει αποκτήσει πιστούς και ένθερμους θαυμαστές σε όλον τον κόσμο εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Πρόκειται για ένα πνευστό μουσικό όργανο το οποίο -παρά τη μεταλλική δομή του- ανήκει στην οικογένεια των ξύλινων πνευστών γιατί ο ήχος του παράγεται από καλάμι. Η δημιουργία του σαξοφώνου προήλθε από την επιθυμία των κατασκευαστών του να δημιουργήσουν ένα όργανο με τη δύναμη ενός χάλκινου οργάνου, διατηρώντας παράλληλα τις εκφραστικές ιδιότητες ενός ξύλινου πνευστού.

Από τη δημιουργία του, το σαξόφωνο έχει επηρεάσει πολλά διαφορετικά είδη μουσικής. Αρχικά αγκαλιάστηκε από στρατιωτικές μπάντες και ορχήστρες. Ορισμένοι κλασικοί συνθέτες, μεταξύ των οποίων και ο Μωρίς Ραβέλ (το σαξόφωνο είναι παρόν και στο περίφημο Bolero) ενδιαφέρθηκαν για το σαξόφωνο και το εισήγαγαν σταδιακά στις συνθέσεις τους. Το όργανο βρήκε γρήγορα το δρόμο του στην τζαζ, τα μπλουζ και τις λαϊκές και παραδοσιακές μουσικές του κόσμου συμπεριλαμβανομένων των μουσικών των Βαλκανίων. Θρυλικοί μουσικοί όπως ο Charlie Parker, ο John Coltrane και ο Stan Getz άφησαν το προσωπικό τους στίγμα αναδεικνύοντας το σαξόφωνο ως ένα από τα κορυφαία όργανα της τζαζ.


Το όργανο κυκλοφορεί σε διάφορα μεγέθη και τονικότητες, όπως το σοπράνο, το άλτο, το τενόρο και το βαρύτονο σαξόφωνο. Κάθε παραλλαγή του προσφέρει το δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα. Από τις υψίφωνες μελωδίες του σαξοφώνου σοπράνο μέχρι τους πλούσιους και ηχηρούς τόνους του βαρύτονου, το σαξόφωνο έχει μια ξεχωριστή φωνή που μπορεί να γοητεύσει το κοινό υπηρετώντας διαφορετικά μουσική είδη και σχήματα.


Οι έμπειροι καθηγητές του ωδείο μας θα σας διδάξουν τη σωστή τεχνική, τον έλεγχο της αναπνοής και τον τρόπο ανάδειξης των εκφραστικών χαρακτηριστικών του οργάνου. Τα μαθήματα σαξοφώνου απευθύνονται σε όλες και όλους. Είτε φιλοδοξείτε να ακολουθήσετε κλασικές σπουδές πάνω στο όργανο, είτε να ενταχθείτε σε ένα τζαζ σύνολο, είτε να παίξετε σε μια μπάντα ρέγκε, σκα ή φανκ, είτε θέλετε απλά να εξερευνήσετε τον μαγευτικό ήχο αυτού του μοναδικού οργάνου!

Σκεπετάρης Βασίλης
Scroll to Top