Ηλεκτρικό Μπάσο

ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ηλεκτρικου μπασου

 Το ηλεκτρικό μπάσο είναι το ξαδελφάκι της ηλεκτρικής κιθάρας, μικρότερο σε ηλικία αλλά μεγαλύτερο σε μέγεθος. Ενώ είναι ένα αρκετά αφανές όργανο, στην πραγματικότητα ίσως είναι το πιο απαραίτητο όργανο από την άποψη ότι υπάρχει σχεδόν σε όλα τα μουσικά συγκροτήματα παρά τα διαφορετικά είδη μουσικής μεταξύ τους. Πρόκειται για ένα συνοδευτικό όργανο, που αποτελεί μια εξαιρετική βάση για να “πατήσουν” επάνω τα μελωδικά όργανα.

Έλκει την καταγωγή του από την οικογένεια του βιολιού και πιο συγκεκριμένα από το κόντρα μπάσο, με το οποίο έχει ακριβώς το ίδιο κούρδισμα (τις τέσσερις πιο μπάσες χορδές της κιθάρας συνήθως, ενώ σπανιότερα το συναντάμε πεντάχορδο ή εξάχορδο). Στην ηλεκτρική του μορφή είναι χωρίς φυσικό ηχείο και δεν παίζεται με δοξάρι αλλά με πένα ή δάχτυλα. Μαζί με τα ντραμς αποτελούν αυτό που λέμε rhythm section. Το μπάσο είναι ο λόγος που πολλές φορές, ακούγοντας ένα τραγούδι, μας κάνει να κουνάμε ασυναίσθητα το πόδι μας όταν ακούμε μουσική.

Το μπάσο είναι ένα αρκετά παρεξηγημένο όργανο, καθώς θεωρείται το καταφύγιο των όχι και τόσο ταλαντούχων κιθαριστών και όντως, πολλές φορές ένα μπάσο μπορεί να παίζει υπερβολικά απλά και εύκολα πράγματα. Όταν όμως υπάρχει κάποιος μπασίστας, ο οποίος είναι ικανός να παίξει κάτι πέρα από τα προφανή, τότε το ηχητικό αποτέλεσμα μεταμορφώνεται εντελώς. Σε ορισμένα ροκ συγκροτήματα έχει ισάξιο ρόλο με τις κιθάρες. ενώ δεν είναι και τόσο σπάνιες οι περιπτώσεις όπου ένας καλός μουσικός μπορεί να το μετατρέψει σε ένα σολιστικό όργανο με πολύ ιδιαίτερες και εντυπωσιακές τεχνικές. Τέλος όπως και στην ηλεκτρική κιθάρα, έτσι και στο μπάσο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα εφέ και να διευρύνουμε τα ηχοχρώματα του, δημιουργώντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Το μπάσο δεν ενδείκνυται για πολύ μικρά παιδάκια γιατί οι χορδές του είναι πολύ χονδρές και απαιτεί λίγο παραπάνω δύναμη.

Νταβάκος Αναστάσιος
Νταβάκος Αναστάσιος
Ηλ. Κιθάρα & Μπάσο
Scroll to Top