Μπουζούκι, Τζουράς & Μπαγλαμαδάκι

ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μπουζουκιου, Τζουρα & Μπαγλαμαδακι

Μπουζούκι

Το μπουζούκι είναι ένα όργανο στο οποίο μπορεί ο καθένας και η καθεμία να παίξει ένα πάρα πολύ ευρύ και πλούσιο ρεπερτόριο της ελληνικής μουσικής. Συνεχίζει μια πολύ μεγάλη παράδοση τρίχορδων οργάνων με μπράτσο, από τους ελληνιστικούς χρόνους μέχρι τη σημερινή εποχή. Έχει γίνει συνώνυμο του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού, αλλά μπορεί να υπηρετήσει και το ρεπερτόριο της παραδοσιακής μας μουσικής, ειδικά της νησιώτικης και μικρασιατικής χωρίς να ξεχνάμε ότι μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής μουσικής συνεχίζει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο μπουζούκι.

Όργανο φιλικό στα πρώτα του βήματα, εύκολο ώστε να μπορεί να παίξει ο μαθητής απλές μελωδίες μέσα σε λίγους μήνες, ίσως και τραγουδώντας. Με τη συνοδεία μιας ρυθμικής κιθάρας φτιάχνεται αμέσως μια μικρή κομπανία ικανή να δημιουργήσει μια γιορτή με τραγούδι και χορό.

Μέσα από το μπουζούκι μπορεί κάποιος να μάθει τους πλούσιους δρόμους του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, την απλοποίηση και μετεξέλιξη των βυζαντινών δρόμων και των αραβικών μακάμ, με στόχο ένα καλύτερα καταρτισμένο και πιο δεξιοτεχνικό παίξιμο. Θα μπορεί να εκτελεί ταξίμια και αυτοσχεδιασμούς. Επίσης η σταδιακή εμβάθυνση στη χρήση της πένας απελευθερώνει πολλές ιδιαίτερες τεχνικές.

Το παρεξηγημένο για πολλές δεκαετίες μπουζούκι είναι πλέον ένα αναγνωρισμένο όργανο από το Υπουργείο Πολιτισμού, με συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών και υποχρεωτικά θεωρητικά, που οδηγεί σε πτυχίο για όποιον το θελήσει.

Τζουράς

Ο τζουράς είναι το μικρότερο αδελφάκι του μπουζουκιού. Ιδανικό για παιδάκια που ξεκινάνε να μάθουν μπουζούκι ενώ μεταφέρεται πολύ πιο εύκολα. Επίσης έχει λίγο μικρότερη ένταση από το μπουζούκι.

Μπαγλαμαδάκι

Το μπαγλαμαδάκι είναι μια μινιατούρα του μπουζουκιού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του μπουζουκιού ως όργανο ευκολότερο στη μεταφορά και με μικρότερο κόστος. Ωστόσο έχει έναν πολύ ενδιαφέρον αυτόνομο ρόλο στις λαϊκές ορχήστρες. Έχοντας πολύ υψηλό ήχο καλύπτει ένα κενό που λείπει από την ορχήστρα και αξίζει κάποιος να ασχοληθεί αυτόνομα με το ξεχωριστό και ιδιαίτερο αγαπητό αυτό όργανο όπως μαρτυρούν τα πολυάριθμα τραγούδια που έχουν γραφτεί προς τιμή του.

Μικέλης Δημήτρης
Μικέλης Δημήτρης 
Μπουζούκι & Ούτι
Scroll to Top