1990-2021: Η μικρή κιθαριστική ιστορία του Θουκυδίδειου Ωδείου
Το Θουκυδίδειο Ωδείο αποτελεί μια σταθερά 30 χρόνια τώρα στη μουσική ζωή της πόλης μας με πολυπληθείς τάξεις σε διάφορα όργανα. Αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά όμως στην κιθαριστική ιστορία του ωδείου, ενός ιδιαίτερου και ευέλικτου οργάνου που μπορεί να συμμετέχει σε οποιοδήποτε σχήμα και σχεδόν σε όλα τα είδη μουσικής.
Τα πρώτα βήματα
Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, με την ίδρυση του Θουκυδίδειου Ωδείου από την κ. Ειρήνη Σημαιοφορίδου, ξεκίνησε και η τάξη της κλασικής κιθάρας με καθηγητή τον Στέλιο Μούστο. Στα 30 αυτά χρόνια, ο κ. Μούστος -πολύπειρος μουσικός και παιδαγωγός- έχει διδάξει κλασική κιθάρα μέχρι και σήμερα σε εκατοντάδες παιδιά του Αλίμου και των Νότιων Προαστίων. Είναι ραδιοφωνικός παραγωγός των εκπομπών «Musica Reservata» και της κιθαριστικής εκπομπής «6 Χορδές σαν μια Ορχήστρα» του 3ου προγράμματος, με πολύ βαθιά γνώση τόσο του ρεπερτορίου όσο και της σύγχρονης τεχνικής της κιθάρας. Μαθητές και μαθήτριές του μετράνε δεκάδες επιτυχίες σε πανελλήνιους αλλά και διεθνείς κιθαριστικούς διαγωνισμούς, όπως και η κιθαριστική ορχήστρα που κατά καιρούς έχει σχηματιστεί από μαθητές του ωδείου.
Η επόμενη γενιά καθηγητών
Στην πορεία, μαθητές του ασχολήθηκαν επαγγελματικά με τη μουσική και έγιναν και οι ίδιοι δάσκαλοι κιθάρας, όταν οι ανάγκες του ωδείου μεγάλωσαν μετά το 2000 ως αποτέλεσμα του παιδαγωγικού έργου και των επιτυχιών του κιθαριστικού τμήματος. Στο Θουκυδίδειο Ωδείο διδάσκουν σήμερα τέσσερις νέοι καθηγητές κιθάρας, διπλωματούχοι κλασικής κιθάρας από την τάξη του Στέλιου Μούστου, ο καθένας πλέον με την ξεχωριστή προσωπική του σταδιοδρομία.
Ο Δημήτρης Κλαυδιανός, απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και του μεταπτυχιακού προγράμματος Πολιτισμικής Διαχείρισης του Παντείου Πανεπιστημίου, διδάσκει κλασική κιθάρα και είναι υπεύθυνος για την κιθαριστική ορχήστρα του Θουκυδίδειου Ωδείου.
Η Αθανασία Νικολακοπούλου διδάσκει κλασική κιθάρα στο Θουκυδίδειο Ωδείο από το έτος 2011-12 και διατηρεί πάνω από μια δεκαετία το ντουέτο κιθάρα – φλάουτο, «Duo Capricioso».
Ο Τάσος Νταβάκος διδάσκει κλασική, ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα αλλά και ηλεκτρικό μπάσο, και είναι υπεύθυνος για τα σύνολα σύγχρονης μουσικής του ωδείου. Στα rock και blues «γκρουπάκια» του ωδείου, οι μαθητές εφαρμόζουν στην πράξη τις γνώσεις τους, συνεργάζονται με άλλους μουσικούς και λειτουργούν ως πραγματικό συγκρότημα.
Τέλος, ο Δημήτρης Κωστόπουλος, επίσης απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, υποψήφιος διδάκτορας αλλά και συνθέτης, διδάσκει κλασική, ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα. Συνεργασία με το ωδείο έχουν επίσης οι πρώην σπουδαστές του ωδείου Γιάννης Σοφός, Νατάσα Βράντζου και ο κατασκευαστής Ανδρέας Μαδημένος με κιθάρες εξαιρετικής ποιότητας για αυτούς και αυτές που θα θελήσουν να αποκτήσουν ένα χειροποίητο όργανο υψηλού επιπέδου.
Οι Δημήτρης Κλαυδιανός, Δημήτρης Κωστόπουλος, Ανδρέας Μαδημένος και Γιάννης Σοφός είναι μέλη του κιθαριστικού κουαρτέτου «Guitar 4-tune» με πολλές συναυλίες και συμμετοχές σε κιθαριστικά φεστιβάλ.
Το κιθαριστικό τμήμα σήμερα
Όλο αυτό το δυναμικό διδάσκει με επαγγελματισμό κιθαριστές όλων των ηλικιών και επιπέδων, ετοιμάζοντας την επόμενη γενιά κιθαριστών και εμπλουτίζοντας το σημαντικό μουσικό και παιδαγωγικό κεφάλαιο της τριακονταετούς πορείας του Θουκυδίδειου Ωδείου. Έτσι, σε ένα κλίμα συνεργασίας μεταξύ σπουδαστών και καθηγητών, δημιουργείται ένα ιδιαίτερο μικρό «οικοσύστημα» με επίκεντρο τις διάφορες εκδοχές και εκφάνσεις της κιθάρας. Ένα δημιουργικό δηλαδή περιβάλλον στο πλαίσιο του οποίου οι μαθητές ανακαλύπτουν νέες μουσικές και διευρύνουν τους ορίζοντές τους.
«Τίποτα δεν είναι πιο όμορφο από μια κιθάρα, εκτός ίσως από δυο», Frederic Chopin.